Днес отбелязваме Световния ден на здравето и по инициатива на Българския лекарски съюз болниците и спешните центрове в цялата страна запазиха едноминутно мълчание в памет на 120-те лекари и медицински сестри, загубили битката с Ковид-19.

 

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров отправи своите поздравления по случай професионалния празник на всички заети в здравния сектор, и допълни, че общественото здраве трябва да бъде изведено като основна ценност и приоритет.


 

„В тежките времена на изпитания всеки един от нас загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 120 колеги - медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя дълг, но загубиха битката за собствения си живот“, посочи д-р Маджаров.

 

Според него думите на актьора и режисьор Мариус Куркински са придобили още по-дълбок смисъл след пандемията: „Сега е времето да прибавим към човешкото - още човешко, към добротата - още доброта, към смелостта - още смелост, към обичта – още обич!“.

 

Директорът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов посочи в поздравителното си писмо, че все още предстоят много предизвикателства, докато обществото се изведе от пандемията, и изрази своята благодарност към всички медици за тяхната смелост и отдаденост.

 

Поздравления към здравните специалисти отправи и проф. Бойко Коруков, директор на УМБАЛ „Ц. Йоана – ИСУЛ”, и припомни приноса на младите лекари и студените по медицина, които пандемията принуди да натрупат непланиран опит.

 

Ректорът на Медицински университет Варна д-р Валентин Игнатов на свой ред посочи, че днешният ден е повод за равносметка и гордост от избраната професия, но и повод за обединение в обществото. „Независимо от проблемите, убеден съм, че ще продължим да работим за подобряване на условията на работа и модернизирането на лечебните заведения, защото вярвам, че развитието на системата е процес и зависи от общата енергия на всички“, изрази той своята надежда в поздравителното си писмо.

 

„От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост, имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях“, посочва председателят на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи (БАЗПГ) Милка Василева.

 

От асоциацията призовават обществото за спазване на противоепидемичните мерки, а политиците за консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас.

 

„Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата. Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България“, посочват от асоциацията на специалистите по здравни грижи.

 

Поздрав към всички медици отправи и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. „Вие, които сте положили клетва в Ескулаповия храм и вие – които следвате Галеновия завет, използвайте вашите умения и знания в науката и изследователското поприще, за да информирате и образовате идните поколение и всички заедно да допринесем за общото благо. Честит празник!“, посочва в своето обръщение проф. Сербезова.

 

В Деня на здравния работник почитта си може да изрази всеки с цветя пред Паметника на медицинските чинове пред ВМА. По случай Световния ден на здравето, държавният глава ще отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи.