Днес отбелязваме Световния ден на здравето – 7 април - професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.


Този път посрещаме специалния ден в нова и непозната ситуация. Среда, която плаши с неизвестното, но и ни сплотява, защото само с общи усилия, съпричастност, признателност и взаимно уважение, можем да преминем през изпитанието COVID-19. Заедно. И по-силни.


Днес повече от всякога е важно да кажем - благодарим Ви, медици! За професионализма и всеотдайността, която виждаме всеки ден. За ежедневната грижа и за тази на първа линия - там където с риск за собствения си живот се борите за нашия.В обръщението си към всички здравни специалисти днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че условията да преодолеем изпитанието COVID-19 са две – да бъдем персонално отговорни, пазейки собственото си здраве, да предпазим и околните. Другото условие – държава, медицински специалисти и гражданско общество да работят заедно, като добре смазана машина, в името на общия ни интерес – да спечелим битката и да излезем от нея по-силни и единни.


„В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на всички Вас - българските лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари и фармацевти. Въпреки неизбежното физическо изтощение и екстремните условия, при които работите, Вие неизменно сте до Вашите пациенти. Едновременно с това давате на гражданите спокойствието, че при необходимост ще получат качествени и навременни медицински грижи. Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване“, пише здравният министър.


Сега е моментът да бъдем единни и въпреки напрежението и умората да усетите нашата подкрепа!

 

Благодарим Ви, за грижите и смелостта, медици!

 

Бъдете здрави и силни.

 

Честит празник!