Над 20 години отбелязваме Деня на българския лекар. Предложен в годините на прехода (1995 г.) по инициатива на Българския лекарски съюз. И оказва се, за българския лекар това е една от най-смислените инициативи за период, в който обществото повече чувства разпад на здравната ни система...

 

Както и да е, днес няма да пишем за провалите на управляващите да създават...


 

Знаете ли историята на Свети Иван Рилски, който - патрон на днешния празник?

 

Не бива да забравяме, че по нашите земи знаменити лечители е имало във време, в което други народи не са разполагали с азбука да се изразяват в писмена форма. Късно, особено за онези времена, пастирът открива способността да лекува, което показва, че призванието винаги ще Ви следва докато се изяви и лекари не стават случайни хора.

 

Целият път на лечителя Иван Рилски минава под смирение, далеч от властта и суетата, стои „инкогнито“ както бихме казали днес, но името му се научава далеч зад пределите на местността, която обитава и времето, което живее...

 

Наподобява на много случаи на лекари днес, които отдават себе си на другите, не смятате ли?

 

Защото независимо от неразбориите в държавата ни и в здравната система, именно отделният лекар, раздаващ се ежедневно на пациентите, държи здравеопазването ни!

На тези лекари, които са до нас в болката – държим да кажем БЛАГОДАРЯ!

 

 

Благодарим Ви за това, че не се отказвате, за безсънните нощи, за куража да лекувате, дори когато структурите създават пречки!

Благодарим Ви, че търсите решения и често ги намирате, въпреки че медицината невинаги разполага със 100%-ви такива!

Благодарим Ви, че не спирате да учите и за стремежа Ви днес да бъдете по-добри от вчера!

 

 

Скъпи читатели, не забравяйте днес да се обадите на своя лекар! При всички случаи има поне един, който е протегнал ръка в труден за Вас момент и е помогнал! Лекарската професия се изпълнява със сърце - нека да покажем, че сме способни да оценим и виждаме със сърцето си!

 

Честит празник, български лекари! Бъдете здрави!

 

Екип Puls.bg