От 18 февруари се предвижда започването на символични протести на лекари от частни и общински болници в цялата страна. Медиците се обявяват против начина, по който се провежда здравната реформа в страната ни. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те заплашват с национален протест на 7 април.
 


На провелата се в Първомай среща между директорите на 26 здравни заведения, те се обявиха срещу искането за двама  двама специалисти по една клинична пътеки,  премахване на делегираните бюджети, и увеличаване на бюджета на НЗОК до размерите за 2009 г.
 


Директорите на здравните заведения оспорват твърдението, че болниците им източват финансите на Здравната каса и че са губещи здравни заведения.
 Според  д-р Динчо Генев – директор на МБАЛ-Харманли, през изминалата година повечето от болниците дори са отбелязали печалба. Толерирането на държавните болници от страна на правителството е несправедливо, а в същото време се оказва финансов натиск върху частните и общинските здравни заведения, коментира д-р Генев.
 


Според него,  повечето от болниците са получили само половината от дължимите суми по клинични пътеки, а това значително затруднява издръжката им.