Частната детска болница „Мама и аз“ няма да бъде национална. Инвестицията при фалит ще бъде за сметка на собственика. 

 

Това стана ясно от позицията на дружеството „Търговска лига“, което преди дни заяви намерението си да построи детската болница. 


 

Становището е изпратено до Българското национално радио след като се отвори общественият дебат дали политиците ще приоритизират казуса с Националната детска болница.

 

Инвестиционният проект все още е в процес, тъй като се очаква решението на Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

 

Дружеството предвижда изграждане на детска болница със съвременна мултидисциплинарна болнична помощ, спешна и интензивна грижа.

 

Поради ограничен капацитет, не всички педиатрични специалности ще се предлагат в тази болница, предаде още БНР.

 

Припомняме, че Българската педиатрична асоциация (БПА) е твърдо против изграждането на детска национална болница, която да е частна.

 

Според нея бъдещата национална детска болница трябва да е държавна, университетска, многопрофилна и осигуряваща цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата.  

 

Съмнението на педиатрите, дали една частна болница може да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца, се потвърди след като стана ясно, че Частната детска болница няма да е с национален обхват. 

 

Българската педиатрична асоциация смята, че Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ към момента до голяма степен изпълнява такива функции, като, разбира се, изпитва остра нужда да има всички необходими звена и нужната материална и техническа база. 

 

Председателят на БПА, проф. д-р Иван Литвиненко, акцентира и върху нуждата от тясна специализация на лекарите, извършващи високоспециализирани дейности на децата в България. 

 

“БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има истински родолюбиви частни инвеститори, са добре дошли да подкрепят държавата в тази инициатива…”, категорични са от Българската педиатрична асоциация, които се стремят към подобряване на грижите за здравето на децата.