Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарства, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън ЕС, съобщиха и от Министерството на здравеопазването. За проблема сигнализираха преди дни и от пациентски организации „Заедно с теб“, а вчера министър Кирил Ананиев потвърди, че е назначена проверка и резултатите се очакват.


NDMA (N-nitrosodimethylamine) от групата „сартани“ е класифициран като вероятен канцероген за човека (вещество, което може да причини рак) въз основа на изследвания върху животни. 


Лекарствата с ранитидин се използват широко за намаляване на производството на стомашна киселина при пациенти със състояния като киселини и стомашни язви. Те се предлагат без рецепта или по лекарско предписание.През 2018 г. NDMA и подобни съединения, известни като нитрозамини - „сартани“, бяха открити в редица лекарства за кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, което доведе до преглед в  ЕС, който блокира количествата на пазара и постави строги нови изисквания за производство на тези лекарства.


„Към момента препаратът не е спрян от българския пазар. Предстои да бъде направена оценка на риска, тъй като в определени нива той не представлява опасност“, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му проблемът идва оттам, че производството е концентрирано в няколко китайски завода, които при производствени нередности засягали целия свят.


По данни на Министерството на здравеопазването у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.


„Това че производството им е концентрирано в Китай, представлява опасност за европейската сигурност. Канцерогенната съставка нитрозамин от своя страна е изключително опасна над определени нива и затова ЕК въведе в началото на 2019 г. изисквания и промени за производствените процеси в някои китайски компании“, каза още Николай Костов.


Припомняме, че през 2018 г. опасни медикаменти за кръвно налягане и сърце, съдържащи сартани, бяха блокирани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и в България. От 2010 г. до настоящия момент обаче в ИАЛ няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.