При младежи от 12 до 17-годишна възраст включително, бустерна доза от ваксината Pfizer може да се приложи 3 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

 

Това е възможно, поради извършената промяна в Кратката характеристика на продукта.


 

Считано от 25 май 2022 г., Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система позволява поставянето на допълнителната доза в съответната възрастова група. 

 

В тази възрастова група за първична имунизация, одобрена в Европейския съюз, попада и иРНК ваксината на Moderna. При децата на възраст от 12 г. до 17 г., ваксинирани с ваксината нея, към момента няма промяна в кратката характеристика на продукта по отношение възможността за прилагане на бустерна доза.

 

Завършеният ваксинационен курс и поставената бустерна доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето.

 

Междувременно за изминалото денонощие 100 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица. Петнайсет от тях са установени с PCR, а 85 - с бързи антигенни тестове. 

 

Седемдесет и един процента от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 2 501. От тях 306 са PCR, а 2 195 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

 

Общо 1 163 806 са потвърдените случаи на коронавирус у нас към момента. 82 111 от тях са активни. 1 044 586 са излекуваните лица. 231 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.

 

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 470 пациенти с доказан Covid-19, от които 40 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са десет. От тях 70 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

 

4 395 803 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, като 35 от тях са прилжени през изминалото денонощие.

 

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 536. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.

 

37 109 са починалите лица, при които е бил потвърден Covid-19. Три нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100 % от починалите лица не са били ваксинирани.