Три детски градини в Бургас ще осигуряват денонощна грижа за децата на бургаските медици от 30-ти ноември, за да могат те да работят спокойно в условията на пандемия от Ковид-19.

 

По силата на новите, по-строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус, до 21-ви декември се преустановяват присъствените занятия във всички детски ясли, градини и училища в страната.


 

От 30-ти ноември всички ученици преминават към дистанционно обучение.

 

За да облекчи затрудненията, които носи затварянето на градините и училищата, община Бургас е взела решение три градини да работят за децата на всички здравни работници.

 

Детска градина „Звездица-Зорница“, която е една от тях, ще поеме грижата не само за децата на медицински лица, които са в яслена и градинска група, но и за тези в 1, 2 и 3 клас.

 

За децата в училищна възраст ще бъдат осигурени условия да се обучават в дистанционна среда, за да не пропускат учебния материал.

 

„Разширяването на услугата ще осигури възможност на медиците ни да продължат да изпълняват своите денонощни задължения в бургаските болнични заведения. Това е най-малкото, което можем да направим в момента за тях“, казва кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Детските градини „Калина Малина“ в кв. Ветрен и „Морска звезда“ в к-с „Меден рудник“ също ще се включат в грижите за децата на бургаските лекари, които работят в болничните заведения в близост.

 

Медицинските лица, които искат да се възползват от услугата, трябва да попълнят и да изпратят по ел. поща заявление до кмета Димитър Николов, в което да посочат дали желаят децата им да получават полудневна, целодневна, нощуваща грижа или услуга за деца до 9 години.

 

Заявлението е качено на сайта на Община Бургас: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1535, като попълненото заявление трябва да се изпрати на e-mail: y.ananieva@burgas.bg.

 

Родителите-медици могат да отправят своите записвания и на следните телефони: 0885 227 940 - София Димитрова, директор на ДГ "Звездица Зорница" и на 056 907 241, 0885 983 659 - Веселина Таралова, директор на общинска дирекция "Образование и демографски въпроси".

 

Детската градина „Звездица-Зорница“ се намира в непосредствена близост до УМБАЛ Бургас и други лечебни заведения. Капацитетът ѝ позволява в нея да се полагат грижи за над 300 деца.

 

Готовност да приемат децата на медици от 30-ти ноември имат и две детски градини в София. Това са 124-та и 117-та детска градина, които ще приемат деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в Ковид отделения.

 

124-та детска градина се намира в близост до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117-та детска градина в "Младост" е до Окръжна болница "Св. Анна" и "Софиямед".