Родители не пускат децата си на училище заради бум на хепатит А в община Раковски. До момент броят на заразените е близо 100, голяма част от които от ромската махала на града. Хората са притеснени, че болните са посещавали няколко училища и детски градини. 

 

Ваксината струва 50 лв. и с нея драмата се приключва. Това заяви доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. Toй е на мнение, че градът е пред епидемия заради това, че по-голяма част от населението у нас и в града е неваксинирано. „За да се зарази човек от хепатит А трябва да има досег до човешко фекално нарушаване. За да се зарази човек от човек трябва да има много грубо нарушение на личната хигиена“, каза още той. 


 

Лекарят е категоричен, че дори и да не пуснат децата си на училище или детска градина, родителите няма как да ги опазят. "Инкубацията на вируса е около 45 дни. Всеки случай на хепатит А струва на Националната здравноосигурителна каса около 1000 лева. А ваксинацията струва около 100 лева. Не е възможно боклуците и нерегламентираните сметища да са виновни за развитието на инфекцията", поясни завеждащият детското отделение на Инфекциозна болница в София. 


Община Раковски и регионалната здравна инспекция вече са взели мерки, за да ограничат разпространението на хепатит А. В ромските махали, където е огнището, вече е напръскано със специални препарати. Почистени са и всички незаконни сметища, които могат да са преносител на заразата. 

 

"На първо място трябва да се завиши личната хигиена на жителите, а общината ще се ангажира с обезпаразитяването на ромската махала и провеждането на информационна кампания, която ще има за цел да разясни на гражданите как да се предпазят от епидемията, а на всички родители, които не могат да си позволят да закупят дезинфекционни препарати, общината ще предостави такива", каза кметът на Раковски Павел Гуджеров.
 

Още от разговора може да видите във видеото: