БСП ще спази обещанието си и днес в 12 часа депутати от левицата ще внесат в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г.  През ноември, по време на гласуването на парите за здраве, БСП не подкрепиха новите предложения на правителството и обещаха да спрат закона по съдебен ред. От парламентарната трибуна тогава лидерът на партията Корнелия Нинова бе категорична, че е напълно неприемливо 16 закона да се променят чрез преходните и заключителните разпоредби на бюджета на Касата.


В едно от последните си изказвания в Народното събрание и доц. Георги Йорданов от БСП подчерта, че бюджетът няма да получи подкрепа, а опасността поредица от съдебни искове да бламират изпълнението на закона е реална. Партийната позиция потвърди и проф. Георги Михайлов: „Предложеният Закон за бюджета на НЗОК няма да бъде приет нито от БСП, нито от българския народ. Основните причини за това са: липсва прагматична и полезна за нацията здравна политика; няма баланс между болничната помощ, средствата, които се отпускат за нея и средствата за медикаменти; няма промяна в съотношението между доболнична и болнична помощ; няма промяна в управлението на финансовите потоци“.


Многократно доц. Михайлов изрази мнение, че бюджетът на Касата не представя никакви сериозни решения за проблемите в българското здравеопазване. Според него в новите текстове няма баланс между болнична и доболнична помощ, нарушения има и по отношение на заплащането на болнична дейност спрямо лекарствените продукти. Народният представител от Левицата разкритикува и създаването на бъдещата мегаагенция за медицински надзор: „Може ли агенцията по трансплантации, която не е решила кардинални проблеми, да се вмъкне механично в тази мегаагенция и сама да проверява себе си. На тази Агенция се вменява да прелицензира космически брой лечебни заведения и практики, което в рамките на една година ще доведе до изключително голямо административно напрежение“, прогнозира Михайлов.