У нас бе регистриран нов рекорден брой заразени с Ковид-19 за денонощие – 914 души при направени 6 324 PCR изследвания. Рекорден е и процентът на позитивни тестове - 14,5%.

 

Най-голям е броят на новите случаи в София – 260, Благоевград – 91, Пловдив – 85, Бургас – 62, Търговище и Шумен – с по 65.


 

Досега има 27 507 потвърдени случаи в България, а 9 885 от тях са активни. Излекуваните са 16 678, от които 189 през последното денонощие

 

Броят на заразените продължава да нараства по целия свят и много страни, сред които Германия, Франция и Нидерландия, въведоха по-строги мерки за ограничаване на обществения живот през тази седмица.

 

Правителството у нас обаче не предвижда затягане на мерките и ще се фокусира над контрола върху спазването на съществуващите предписания.

 

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че здравната ни система все още може да се справи с разрастването на епидемията.

 

Към средата на октомври леглата за лекуване на пациентите с по-леки симптоми на Ковид-19 е 7 307, като от тях са заети около 19%.

 

Броят на леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивна терапия, е 1 108, като само 6% от тях са запълнени на този етап.

 

Към днешна дата в лечебни заведения са настанени 1 426 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 74 имат нужда от интензивни грижи.

 

Досега от Ковид-19 са заболели 1 483 медицински служители, а новите случаи за последните 24 часа, са 43.

 

От тях 14 са лекари, 19 - медицински сестри, 4 - санитари и 6 - друг медицински персонал.

 

Смъртните случаи са 944 от началото на пандемията, от които 15 са настъпили през последния ден.

 

Заради тежкото отражение на пандемията върху икономиката, КНСБ ще предложи да се създаде фонд за дофинансиране на общините, ощетени от кризата с коронавируса.

 

Това заяви за БНР президентът на синдиката Пламен Димитров.

 

“Аз виждам на много места ясно безпокойство на кметовете, при това на големите градове. Очакванията са за огромни дупки в приходните части. Местният бюджет не може да излезе на дефицит. Той трябва да похарчи толкоз, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър - целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 г. това, което им е дадено като безлихвен заем".