Трайна тенденция за увеличаване на броя на безплатните винетки, които се полагат на хората с увреждания, отчитат от Агенцията за социално подпомагане.
 
Според данните от 2008 г. насам стикерите се увеличават със 7-8% на година, пише в днешния си брой вестник "Сега". Раздадените през 2008 г. винетки са 109 467, а за миналата година са вече 174 350.
 
Само от януари до април тази година броят на безплатните винетки надвишава вече миналогодишния - стикерите са 177 174.
 
Традиционно с най-много отпуснати винетки са големите области като София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, а най-малко са в областите Видин, Кърджали, Смолян, Търговище и Ямбол. 
 
Безплатна винетка за кола, която за годината струва 67 лв., се полага на хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и на семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания.
NEWS_MORE_BOX
 
Според данните на пътната агенция, която предоставя стикерите, за миналата година безплатните винетки са стрували на държавата близо 12 млн. лв.
 
Заради многото злоупотреби с това право пътната агенция си издейства миналата година от социалното министерство регистър на колите на инвалидите, който Агенцията за социално подпомагане да води.
 
В него социалните служби вписват номера, мощността на колата и обема на двигателя, с което държавата опитва да ограничи измамите.
 
Очевидно обаче мярката не е дала резултат, след като за поредна година се увеличават хората с това право.
 
Според последното национално преброяване към края на 2011 г. хората с инвалидност 50 на сто и повече на възраст над 16 г. са над 465 хил. души, но колко от тях имат и ползват автомобил, не е ясно.