Броят на случаите на домашно насилие у нас расте. Всяка трета жена е била жертва на психически или физически тормоз от страна на партньора си и въпреки промените в Наказателния кодекс, които парламентът прие по-рано през годината, от МВР не отчитат напредък. Нещо повече – броя на ограничителните заповеди срещу насилници расте, като през 2018 г. броят им е 2953, а през 2019 г. - 2300, но се очаква скок до края на годината.


Тревожната статистика разкри инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция „Национална полиция“ в днешния Световен ден против насилието над жени. В студиото на „България сутрин“ тя сподели, че все още липсва информация сред обществото за това как могат да помогнат не само органите на реда, но и всички други неправителствени организации. Но отчете именно добрите резултати на неправителствените организации по темата домашно насилие.


„Засилената им работа с разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз. Но те продължават да се обръщат първо към неправителствения сектор, а не към полицията или съда“, допълни инспектор Стоянова, като отправи призив тези сигнали да се подават на спешния телефон 112. „За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя“, каза още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.  


Днес МВР стартира кампания срещу насилието над жени с мотото „Спри домашното насилие! Насилието започва с викове, но не трябва да завършва с тишина“. Инспектор Стоянова бе категорична, че трябват промени и Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка в тази посока. „Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област“, посочи Стоянова.


Една от промените в Наказателния кодекс са предвидените наказания за така наречените маниакални преследвачи „сталкери“, но изненадващо за органите на реда сигналите са малък брой. „Жените може би все още не знаят за тази поправка и продължават да се страхуват“.


Най-важното, според инспектор Пенка Стоянова, е всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.