Наред със специалистите по здравни грижи, неонатолозите и педиатрите, и броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. От 7000 те вече са 4000, а 25% от работещите в момента джипита са в пенсионна възраст. Това сподели зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) и член на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.


„Лекарите, които все още сме здрави, ще работим. В крайна сметка имаме държава и правителство и те трябва да помислят. Явно се задава още един проблем - от 7000 сме 4000 и тази бройка се топи. На фона на стряскащата статистика все по-рядко млади хора решават да си изберат именно тази професия“, коментира д-р Брънзалов.


По думите му, когато завършат медицина, младите хора мечтаят за по-тясно специализирани дейности и да имат по-голямо кариерно развитие. Според него трябва сериозно да се помисли върху този проблем и да се намери решение, но основен проблем остава заплащането, условията на труд, голямата административна тежест и липсата на всякакви модерни методи за комуникация. „Това е една специалност в медицината, която не е особено привликателна. Намаляваме, остаряваме, малко неща се подобряват“, описа Брънзалов професията общопрактикуващ лекар.Той беше категоричен, че в България трябва да се определи цената на лекарския труд и той да бъде остойностен. Брънзалов коментира и увеличаването на заплатите на медицинските сестри. „В този вариант - даване на пари на калпак, не могат да се случат нещата поради редица причини. Нищо не се решава така. Трябва да се започне по-отдалеч“, смята докторът.


По думите му всички в здравната система искат достойно заплащане, но механизмът, по който трябва това да се случи, не е такъв.
Отново в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Българския лекарски съюз обяви, че столичните лекари скоро ще имат система за паник бутони. Тя ще бъде изградена до месеци.


Агресия има там, където лекарите са най-беззащитни. Това са спешните медици и общопрактикуващите лекари. В една голяма болница, където има охрана, такъв нападател много бързо ще бъде неутрализиран. Освен от липса на култура и неудовлетвореност, хората посягат на лекарите и заради отчаяние, което не означава, че защитавам насилниците“, обясни още той.