През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 1432 проби, от които 33 са дали положителен резултат. Тази информация съобщи днес секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.


С това в България случаите на COVID-19 стават 2292. Излекуваните, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 684.


Случаите, регистрирани през последните 24 часа, са разпределени в Благоевград - 3; Видин - 3; Враца – 2; Пазарджик - 3; Плевен – 4; Сливен – 3; София – 12; Ямбол - 3.Настанените в лечебни заведения пациенти, при които е доказан новият коронавирус, са 285. От тях 33-ма се намират в интензивни отделения и клиники.


При общо 246 медици е потвърден COVID-19. Два нови случая са установени в област Враца и в област Плевен.


Вече 116 са починалите у нас, при които е констатиран новият коронавирус. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал мъж на 71 години от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Пациентът е страдал от хронична сърдечна и хронична бъбречна недостатъчност. В столичната болница „Света Анна“ е починала 92-годишна жена от дома за стари хора в гр. Кула, която е страдала от артериална хипертония и стеатоза на черен дроб. В МБАЛ-Търговище е починал мъж на 53 години. Към момента няма данни пациентът да е имал придружаващи заболявания. Четвъртият съобщен смъртен случай е на 36-годишен мъж, починал в МБАЛ-Ямбол. Той е имал декомпенсиран диабет.


Вчера, след Четиристранна видеосреща на премиера Бойко Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, бе обсъдено облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.


„С Гърция се договорихме и от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и трансппортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни“, заяви Борисов. За Румъния решението предстои, тъй като правителството там е в оставка.


При пътуване в съседните на България страни ще се попълва декларация, в която ще трябва да заявят, че са запознати с епидемичната обстановка. По думите на премиера от 1 юни окончателно ще отворят всички ресторанти, в Гърция това ще се случи от 15 юни.