Броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно, като част от мерките на здравното министерство професията „Медицинска сестра“ да стане защитена.

 

Това стана ясно по време на срещата между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАСПЗГ) Милка Василева и членове на асоциацията. Понастоящем недостигът на медицински сестри в здравната система се оценява на около 30 000.


 

До това решение се е стигнало след преговори между здравното ведомство, Министерството на труда и образователното министерство, породени от сериозния недостиг на специалисти по здравни грижи в системата на здравеопазването.

 

Според здравния министър недостигът на медицински сестри представлява сериозен проблем и въвеждането на стандарт за специалистите по здравни грижи е стъпка към решаването му.

 

„Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие“, посочи д-р Кацаров.

 

Според него трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той припомни, че с приети изменения в някои от тях са намалени изискванията към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността. „По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри“, допълни здравният министър.

 

Той бе категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. „По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават“, обясни д-р Кацаров.

 

Председателят на БАПЗГ Милка Василева коментира, че от много време от асоциацията настояват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в кратък срок ще изготвят и предложат на здравното министерство проект на стандарт по здравни грижи.

 

За да запознае младите хора с професиите медицинска сестра, акушер, медицински лаборант, рентгенов лаборант, рехабилитатор и медицински фелдшер, Асоциацията на специалистите по здравни грижи публикува онлайн брошури, в които са представени възможностите за образование и продължаващо обучение по тези професии.