Област Пловдив е в предепидемична обстановка в областта заради завишаването на броя на заболелите от остри респираторни заболявания. Това съобщиха от регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив и изпратиха писмо до кмета на града, РЗОК и общопрактикуващите лекари. 


От началото на 2018 г. до момента броят на болните от респираторни заболявания се е увеличил драстично. В момента заболелите са 121,71 на хиляда при средно за страната 118,88, показват данните на инспекцията в града под тепетата. 


Най-засегнати от вирусите са децата до 14-годишна възраст. От Регионалната здравна инспекция препоръчват преустановяване на плановите консултации на бременни и кърмачета, профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в здравните заведения. Специалистите настояват и за въвеждането на строг контрол в детските и учебни заведения, който да включва дезинфекционен режим и често проветряване на помещенията, които обитават децата и учителите. 


Ако броят на случаите на остри респираторни заболявания с грипоподобна картина се увеличат, личните лекари трябва да информират инспекцията и да обслужват болните по домовете.  

 

NEWS_MORE_BOX


За да бъде обявена грипна епидемия, трябва да има заболеваемост от 250 на 10 000 души население в дадена област. В момента в страната върлуват щамовете “Мичиган“, „Хонконг“ и „Ямагата“. Първите заразени бяха регистрирани в крайдунавския град Русе. Здравните инспектори у нас уточняват, че щамът „Хонконг“ ще засегне най-много българи. Той разболява първо най-уязвимите групи – възрастни и деца, което потвърждава случаят на 3-годишно дете от София, което почина от усложнения от грип. 


Бактериални пневмонии и дихателна недостатъчност са едни от най-тежките усложнения на щамовете от тип А. До 1-2 дни след заразяването се появяват първите им симптоми. Лекарите съветват болните да не предприемат самолечение, а да потърсят компетентна помощ.


От центъра по паразитни и заразни болести съобщиха, че в края на януари се очаква грипна епидемия.