Боса разходка за здрави вени се организира тази неделя – 18 август в столичния Южен парк. Събитието е част от кампанията за превенция на разширените вени и хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Началото е 10 ч., на централния вход на парка - до фонтана, а освен в масажиращата боса разходка, желаещите ще могат да се включат и в часове по йогалатес, стречинг и зумба на открито.


Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В "Босата разходка" в Южния парк ще се включат и актрисата Деси Бакърджиева, която е лице на събитието, инструкторът по зумба, йогалатес и стречинг Поли Бакърджиева, както и съдови специалисти, които ще консултират всеки, който има нужда от повече информация за рисковете от появата на разширени вени, за ранните симптоми на венозната болест, а също и за необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. Водещ на босото събитие ще бъде журналистът Драго Симеонов.


Тази седмица с интервю в Puls.bg гостува съдовият хирург д-р Елена Горанова, която говори именно за първите сигнали на венозната болест, очакваното развитие на патологията и за модерните методи за лечение и профилактиката на едно от най-масово срещаните заболявания на нашето съвремие.„Клинични проучвания, които сме провеждали в България и в Европа сочат, че повече от 30% от възрастното население са засегнати от болестта. Предава се по наследство, засегнати са и хора с различни професии, особено тези, които прекарват повече време в изправено положение. Зависи и от хормоналния баланс при жените, а честотата се увеличава по време на бременността.


Заболяването протича почти незабелязано. Разширени вени се появяват понякога на 20 години, при други хора след 30 години. Развиват се постепенно. Отначало са малки, леко набелязани и с възрастта се увеличават. Козметичният проблем занимава дамите, които се стремят към добра естетика.


Нуждата от специализирана медицинска помощ обаче се усеща, когато вените стават по-големи, видимо загрозяващи краката и успоредно с това се появяват оплаквания. Усложненията настъпват по-късно. Неприятното е, че те са болезнени и се лекуват по-трудно...“, споделя д-р Горанова.