Сградата, предназначена за детска болница, ще бъде съборена и ще бъде построена нова, специално проектирана, реши премиера Бойко Борисов след среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница.


„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, обясни министър председателя.


Мястото за педиатричната клиника в двора на УМБАЛ „Александровска“ ще бъде запазено, за да се гарантира достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения, предаде БНТ.Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви още Бойко Борисов.


По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти.


В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.


Припомняме, че на 2 април 2020 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „Детско здраве“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева. Бъдещата детска болница получи статут на „обект с национално значение“, с което решение на правителството стана възможно да бъдат съкратени административните сроковете за реализацията на проекта. Новината предизвика серио от протести и подписки срещу решението.