Болниците, които не отговарят на условията, ще имат буферен срок от половин или една година, през който да покрият критериите, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с директорите на някои от големите болнични заведения у нас.
 

 

Борисов припомни, че парламентът има готовност да отпусне 350 - 400 милиона лева от резерва да отидат за здравеопазване. За свършена работа ще се плаща месец, след като изтече предходния.
  "Целта на тази реформа не е да правим икономии. Имаме готовност да отговорим на това, което очакваме като свършена работа. Въпросът е да спре изтичането на пари и да се постигне максимално лечение за пациентите. Ще се вслушам и в нашите партньори”, обясни премиерът. Максимално диалогични сме и ще можем да отреагираме на всеки едни проблем, добави той. „Искаме да не застрашим живота и на един гражданин. Доволен съм от тази среща. Срещам разбиране", заяви още Борисов.
Той допълни, че все още не е завършила проверката на ДАНС относно пътуването в САЩ на здравния министър Божидар Нанев и председателя на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов.
 


Членовете на кабинетът обаче не успяха да постигнат единодушие около това дали трябва да се използват средствата от резерва на НЗОК. Пред медиите премиерът Борисов обясни, че има готовност да бъдат отблокирани тези средства. След това и здравният министър го подкрепи, като заяви, че "ако трябва парламентът ще гласува и най-вероятно това ще се случи, да се отблокират около 350 милиона лева от преходния остатък на Здравната каза, които да бъдат прехвърлени в разходната част, за да могат да бъдат използвани".