Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи от догодина болниците да могат да разплащат просрочени задължения със средства от продадени имоти. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА.

Той припомни, че към момента с такива средства болниците могат да купуват апаратура.

 


Комисия ще изготви подробен анализ на имуществото, сградите и терените на всички държавни болници, за да може мотивирано да се решава въпросът за продажби на определени имоти. 

 

Няма да се подхожда стихийно, увери министър Ананиев. Досега с министерството са съгласувани два проекта, регламентиращи такива продажби. Идеята да бъдат продавани неоперативни активи, които не са свързани с основната дейност на болниците, които са в тежко финансово състояние.

 

По темата за дълговете на Здравната каса към чужди здравни фондове Ананиев каза, че до две седмици се очаква анализ за причините за ръста на средномесечния разход за лечение на българи в чужбина. По думите на председателя на комисията Даниела Дариткова тези разходи през последните пет години са нараснали средномесечно от 1 млн. лв. на 7 млн. лв.

 

Здравният министър посочи, че са започнали разговори с чуждите здравноосигурителни фондове за разсрочване на плащанията, които НЗОК им дължи. До края на май предстои и изготвяне на погасителни планове.

 

Ананиев ще поеме ангажимент в рамките на тригодишна прогноза и в бюджета за следващата година да се предвиди по-голям размер на сумата за разплащане с чужди фондове. Няма ситуация, в която НЗОК да не е коректен платец, заяви министърът.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Причините за разминаването на данните за сумите, които НЗОК дължи на чужди фондове, е в системата за финансово управление и контрол на НЗОК, каза още министър Ананиев. По думите му има сериозни пропуски в системата за документооборота и в системата за обработка на исковете.

 

Системата за финансово управление и контрол не е работила както трябва, което е създало проблеми по отношение на данните, нанесени в оборотните ведомости и финансови отчети за няколко години. Това разминаване води до неточност и разминаване в разходите за начислена и касова основа, поясни Ананиев.

 

По думите му има слабости и в работата на оперативното ръководство на НЗОК.

 

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg