От този месец болниците вече ще работят при твърди бюджети. Те се определят ежемесечно от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и не са предварително известни на лечебните заведения.

 

Това е разписано в Постановление на Министерският съвет № 94, с което се спират надлимитните плащания за болнична помощ.


 

Документът все пак оставя възможност все надлимитната дейност на някои болници да се заплати със специално решение на Надзорния съвет на Касата, но само ако не се надхвърля общия бюджет на касата.

 

Според съсловието обаче това е предпоставка за корупция, тъй като законодателството не предвижда конкретни критерии, по които НЗОК ще решава на кого може и на кого не може да плаща повече средства.

NEWS_MORE_BOX

 

От ръководството на Центъра по заразни и паразитни болести посочват, че новата мярка ще ограничи достъпа на пациентите до болнична помощ и поява на листи на чакащи, ще повиши дълговете на лечебните заведения и ще влоши качеството на здравните услуги в страната.

 

Другата новост е, че осигурителната институция ще плати на болниците част от парите им с три месеца закъснение. Това става ясно от писмо на директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова до регионалните каси.

 

Парите, които клиниките са заработили над лимитите си, ще се проверяват до 10 юни. Това вероятно също ще допринесе за трупането на дългове и влошаването на качеството на медицинските дейности за пациентите.

 

Още по-големият проблем е, че НЗОК ще има формално основание изобщо да не плати парите с новата методика, която беше приета.

 

Строгите мерки се въвеждат заради финансовия дефицит, който се очертава във фонда. За тази година на касата няма да й достигнаг над 400 млн. лв.