Оказва се, че у нас болниците имат право да включат в ценоразписа си каквито услуги сметнат за нужни. Съществуващ закон им дава това право, а нов абзац в бъдещата Методика за формиране на възнагражденията на персонала в системата на здравеопазването ще го доузакони.


Темата нашумя, след като стана ясно, че пациенти са плащали при престоя си в болница не само за медицински услуги, но и за клечки за уши. А според обявените ценоразписи в интернет страниците на лечебните заведения едно раждане стартира от 900 лв. и може да достигне до 2400 лв.


„В Закона за лечебните заведения текстът, който задължава болниците да извадят платените си услуги, ни оставя с впечатлението, че всяка болница може да напише каквото си иска, стига да го включи в ценоразписа си. А това изкривява на практика цялата картина“, коментира казуса в студиото на „България сутрин“ бившият здравен министър Мими Виткова. В закона е записано, че лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията трябва да се публикува и на интернет страниците им или да се оповестява по друг обичаен начин. А също така и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.


„По време на дискусията за Методиката за формирането на работните заплати в сектор здравеопазване ми направи впечатление, че и в нея се казва, че приходите на болницата се формират от пари от Здравната каса, но и от допълнително поисканите и доплатени от пациентите услуги, обявени в ценоразписа на болницата. Така, че това веднъж е узаконена със Закона за лечебните заведения, а с бъдещата Методика доузаконяваме принципа всяка болница да формира цени за каквото си поиска, стига да го оповести публично в ценоразпис“, допълни Мими Виткова.


По думите й с това на практика обезсмисля друг законов текст – Наредбата за достъпа, където е упоменато, че болниците имат право да взимат пари за избор на лекар и екип, за самостоятелна стая, за самостоятелен сестрински пост и санитар. „Но полза от тази Наредба вече няма, защото новия текст дава право на болниците да включат в ценоразписа си всякакви услуги“, заключи Виткова. 


Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ д-р Спас Спасков посочи, че е напълно възможно всяка болница да определи свои цени за предлаганите услуги. Тя обаче трябва да информира Министерството на здравеопазването или съответните му подразделения. „Не може обаче да бъдат записани неща, които съответното лечебно заведение няма право да извършва“, допълни още той.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.