При тези минусови температури болницата в Ловеч е без отопление заради задължения. Фирмата-доставчик “Овъргаз Холдинг” е спряла природния газ на болницата “Парашкев Стоянов” заради неплатени сметки.

Според ръководството на ловешката болница договорът, сключен между дружеството и здравното заведение, изисква газът да се плаща авансово на база прогнозни количества и това е довело до натрупване на задължения в размер на около 150 000 лв. до края на миналата година.

В момента в многопрофилната болница се отопляват с мазут като парното се пуска с прекъсвания. В стаите се включват и електрически уреди.

Хирурзите от ловешкото хирургично отделение заявиха, че въпреки намаленото отопление в болницата продължават да извършват планови и непланови операции.

NEWS_MORE_BOX


Сходно е и положението на пациентите в болницата в Елхово, които от новогодишните празници насам са на студено. Тя е общинска и има сериозни финансови затруднения.

Пациентите са били предупредени да си носят печки.

„Болницата преди малко повече от една календарна година беше с много голям дълг, съизмерим с 80 % от приходите”, коментира пред БНТ Димитър Помаков, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Елхово.

Помаков поясни, че откакто той е управител на болничното заведение, дългът е намалял от 1 млн. на 600 000 лв.

Припомняме, че в края на миналата година на студено бяха оставени и болните в старозагорската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“. Тогава се наложи здравното министерство да гарантира изплащането на дълговете на болницата за парно.