Нова апаратура за недоносени бебета получи МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в град Смолян. Тя е закупена от акцията „Жълти стотинки“ и бе официално предадена на ръководството на лечебното заведение. 

 

Дарението се състои от лампа за неонатална фототерапия, два броя покривала за кувьоз, два пулсоксиметъра за новородени, две инфузионни помпи, термолегло за новородени, три гнезда за новородени за кувьоз, балон за обдишване на новородени и недоносени деца, както и аспирационна помпа. Те ще послужат на работещите в Неонатологичното отделение на болницата, което е оборудвано с нова техника най-вече от дарения. 


 

„Това оборудване ще ни помогне да подобрим грижата за новородените дечица, а също и техния комфорт. Благодаря на организаторите на кампанията, на семейство Митови от Смолян, които през изминалата година организираха дейността на кампанията в нашата община. Благодаря на координаторката Милена Ламбрева, която положи усилия да изпълни всички наши необходимости. Благодаря на всички дарители, доброволци, включили се в кампанията, и най-вече на дечицата от II ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, които от тази малка възраст се учат на доброта и да помагат на другите“. Това заяви д-р Хризантема Георгиева, началник на отделението по неонатология. 

 

„Акция „Жълти стотинки“ вече 11 години помага на болнични заведения в цялата страна като дарява медицинско оборудване. Другата цел е да възпитаме у нашите деца чувство на отговорност, съпричастност, доброта и благородство, като ги учим да събират монети от 1, 2 и 5 стотинки и да ги даряват. Това става обикновено на 1 юни и 6 декември“, каза от своя страна Цонка Митова, един от организаторите на кампанията. И уточни, че през 2017 г. са събрани общо 53 000 лв. Освен за смолянската болница, е закупена нова апаратура за лечебни заведения в Благоевград, Ловеч и Карлово. 

NEWS_MORE_BOX

 

Голям принос за закупуването на апаратурата за „Д-р Братан Шукеров“ имат най-вече учениците от Смолян, техните родители и приятели. Събраните пари от тазгодишната кампания ще отидат за Неонатологичното отделение в старозагорската болница.