От днес болните от диабет ще трябва да доплащат по 8 лв. за опаковка инсулин, тъй като фирмата-доставчик  „Ново Нордиск” повече няма да доплаща разликата между цената на търговеца на едро и реимбурсната цена, определена от комисията по цени към Министерски съвет.


Това съобщи Теодора Захариева, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и председател на Български пациентски форум.


Тъй като търговската цена на инсулина е 56 лв., а реимбурсната – 48 лв, доставчикът е доплащал като дарение медикамента.
Албена Златарева, заместник- директорът на НЗОК, обясни че не е получила официално писмо за причините, поради които  „Ново Нордиск“ спира да даплаща разликата.
 


От доставчика „Ново Нордиск”  обясниха, че въвеждането на доплащане е следствие от групирането на човешките инсулини на трите фирми производители, при което цената на най-евтиния медикамент в групата става референтна за цялата група.


Пациенти, които не могат или не желаят да доплащат за инсулина си, ще трябва да се обърнат към лекуващия ги ендокринолог за смяна на терапията и обучение за работа с друго инжектиращо устройство.