Задължителното болнично лечение на Ковид-19 и други заразни заболявания може да отпадне заради промени в Закона за здравето, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

 

Досегашната законова разпоредба гласеше, че хората с Ковид-19 и други заразни заболявания подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“, предава БНР.


 

Предложението на Даниела Дариткова е да отпадне като текст „и/или болнично лечение“.

 

Това означава, че лечението на Ковид-19 и други заразни болести в болница вече няма да бъде задължително по закон. Задължителна ще остане само изолацията.

 

Това означава, че пациенти няма да могат да съдят болници за отказан прием, защото това няма да е задължително по закон.

 

Предложенията за промени в Закона за здравето са внесени на 13 ноември и са публикувани на страницата на Народното събрание.

 

В сегашния си вид чл. 61 от Закона за здравето гласи, че "на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне".

 

Промените, предложени от Даниела Дариткова, предвиждат още здравният министър да може да забранява износа на конкретни лекарства по време на извънредно положение заради епидемия, както и до три месеца след изтичането му.

 

Предлага се също лицата, които трябва да бъдат поставени в изолация или под карантина заради Ковид-19 и други заразни болести, да бъдат уведомявани от РЗИ по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения.

 

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

 

Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.