Всеки понеделник в аптечната мрежа на лечебните заведения ще се отпускат 2000 опаковки нискомолекулярен хепарин, които ще отговарят на нуждите на лечебните заведения и бременните жени.

 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като уточни, че тези количества ще се разпределят само в болничните аптеки, съгласно подадените заявки.


 

Общо са доставени над 300 хиляди дози нискомолекулярен хепарин, след като с разрастването на епидемията от Ковид-19 някои медикаменти, сред които и нискомолекулярния хепарин, бяха изчерпани от аптечната мрежа.

 

Стигна се дотам, че лекарите и фармацевтите взаимно си размениха обвинения за липсата на някои антибиотици, хранителни добавки и лекарства за разреждане на кръвта.

 

“Благодарение на тези количества, целият болничен пазар, заради повишените потребности на пациентите в болниците, ще бъде задоволен с необходимите количества. Този нискомолекулярен хепарин ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения. Т.е. за болничните аптеки”, уточни здравният министър.

 

Доставените количествата включват 150 хиляди дози от 0,4 ml и над 150 хиляди дози от 0,6 ml нискомолекулярен хепарин.

 

Те ще бъдат доставени в цялата страна при денонощен режим на работа, а с приоритет ще се изпълняват спешните заявки.

 

Нискомолекулярните хепарини се използват и при лечението на пациенти с Ковид-19, затова с тях ще бъдат заредени само болничните аптеки.

 

В болниците в страната в момента се лекуват 6635 пациенти с Ковид-19, от които 523 са в интензивни отделения. Броят им преди два месеца е бил около 1000, а преди месец те са били по-малко от 4000.

 

37% от направените вчера PCR тестове са положителни, а новите случаи на коронавирус са 3138.

 

Оздравели през последното денонощие са 2206 души, а 159 са починали. От март досега 4347 души с коронавирус са починали.

 

Над 2 млрд. лева са похарчени от държавата за справяне с пандемията от Ковид-19 в България, съобщи още здравният министър.

 

За служителите на първа линия се отделят 80 млн. лева месечно и се очаква в началото на 2021 г сумата да надскочи 100 млн. лева месечно.


До края на тази седмица парламентът ще гласува Национален план за ваксинация против коронавируса. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно, а предимство ще имат рисковите групи: възрастни хора и здравни работници.