Националната здравноосоигурителна каса да поема лечението на болните от псориазис, поискаха от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

 

Тъй като засяга сравнително голяма част от населението и влошава значително качеството на живот на пациентите, псориазисът е признат за социално значимо заболяване и лечението му се заплаща от здравните фондове в цяла Европа.


 

У нас обаче здравната каса заплаща само 10-дневна клинична пътека за сложно протичащите форми на псориазис, които са едва между 10 и 20 на сто от всички форми на болестта.

 

По данни на Световната здравна организация пациентите с псориазис в България са около 150 000 души. Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо.

 

Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото.

 

Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на "светло" - хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно.

 

За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет от втори тип и артрит.