Широко разпространените и популярни болкоуспокояващи като аспирина, ибупрофена и ацетаминофена могат да повишат кръвното налягане и да увеличат риска от сърдечни заболявания при мъжете, съобщават американски изследователи.

Мъжете, взимащи такива лекарства в по-големи количества имат с около 33% по-висок риск от заболявания като високо кръвно, установяват учените.

Милиони хора вземат болкоуспокояващи ежедневно за лечение на главоболие, артрит, мускулни болки и др.
В проучването са били включени 16000 мъже за 4 годишен период.
Тези, които вземали ацетаминофен/парацетамол 6 или 7 пъти седмично имали с 34% по-висок риск от диагностициране на високо кръвно налягане.
Редовно употребяващите аспирин са били с 26% по-голяма вероятност от високо кръвно налягане.
За приемащите ибупрофен и напроксен повишеният риск е с 38%.

Мъжете, които взимат седмично по 15 или повече таблетки нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/ са с 48 % по-висок риск за високо кръвно налягане в сравнение с неприемащите тези медикаменти, тоест количеството на приеманите лекарства и честотата на приема имат отношение към риска от повишаване на кръвното налягане.

Лекарствата могат да повлияят способността на кръвните съдове да се разширяват, както и да причинят задръжка на натрий - два фактора, които могат да повишат кръвното налягане.

Хората, на които лекарите са предписали НСПВС трябва да продължат лечението си, тъй като ползите от тези лекарства са по-големи от рисковете.