Ваксинопредотвратимите инфекции все още убиват хора както у нас, така и по целия свят. Това заяви националният консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова по време на семинара „Ползата от ваксините – между интернет митовете и научните реалности” в Правец.

 

Причината за това са т.нар. антиваксинални движения, предимно организирани чрез онлайн форуми, които плашат голяма част от родителите.


Сред най-разпространените митове са, че ваксините са смъртоносни, че всъщност понижават съпротивителните сили на имунната ни система и причиняват редица болести.

 

Те отказват много родители да имунизират децата си, което улеснява разпространението на заразните болести. Доста от тях предпочитат малчуганите им да придобият имунитета си по естествен път - чрез преболедуване.

 

В България се прави имунизация срещу 12 основни заразни заболявания. Това са туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, вирусен хепатит, бяс, коремен тиф, треска и други.

NEWS_MORE_BOX

 

Голяма част от тях отдавна не се регистрират на територията на страната ни, но друга част още представялват немалка опасност.

 

Задължителните ваксини покриват при повечето заболявания около 90-95 процента от населението, което подлежи на имунизация, като всяка година в изпълнение на имунизационния календар се поставят 2,2 млн. инжекции.

 

Сред ромското население обаче остават сериозен брой неваксинирани деца, поради което се търсят ефективни форми на сътрудничество с Националната мрежа на здравните медиатори и напредък в тази насока категорично има.

 

По думите на проф. Кожухарова до момента в България няма документално доказан случай на смърт на дете, причинена от ваксинация, но за сметка на това има случаи на фатален край при деца, които не са били имунизирани срещу опасни болести.

 

Тя изтъкна, че от време на време се наблюдават само случаи на нежелани реакции в резултат на ваксините, най-често отоци и зачервявания.