„80 000 диабетици страдат в момента, защото трябва да обикалят, за да си намерят това, с което живеят”. Това заяви пред Нова тв алпинистът Боян Петров, който също е болен от диабет.
 
„Аз съм сигурен, че през март, когато отново отида в аптеката, пак няма да има инсулин. Когато отида през април, пак няма да има инсулин”, обясни той. 
 
Човекът, който покори различни върхове по цял свят въпреки заболяването си, се оплака, че му се налага да обикаля през аптеките, за да си закупи инсулин. „Оцелява се с помощта на другите диабетици”, изтъкна той. 
 
„Това е все едно на Министерството на здравеопазването да им спра кислорода и да има кажа: „Ще ви го пусна след известно време, вие така карайте, докато можете”, коментира Петров. 
 
Вчера в Министерство на здравеопазването се състоя среща, на която бе разгледан казуса с липсата на жизненоважни лекартсва от пазара. На нея стана ясно, че ще започнат строги проверки на търговците на медикаменти, с което да бъде спрян паралелни износ. „Проблемът в момента е, че няма виновни за липсата на инсулин в аптечната мрежа”, посочи алпинистът. Според него, мерките, набелязани на срещата, са само временно решение на проблема. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Лекарствата, плащани с държавни средства в България, са с ниски цени. Едни ги внасят и ги продават на ниските цени в България, а други ги изкупуват и ги продават в други страни в ЕС на по-високи цени. Това е проблемът, но не знам как юридически може да бъде решен въпросът”, коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.