Здравеопазването ни не е недофинансирано, а крайно неефективно. Това заяви Боян Бойчев от Асоциация на индустриалния капитал в България и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Гостът обясни, че сумата за финансиране на сектор „Здравеопазване" за тази календарна година кореспондира със средната за Европейския съюз. Средната продължителност на живота у нас до някаква степен показва ефективността на система. „Ние сме на предпослено място, само преди Латвия, със 74,5 години в сравнение със средната стойност - 81 години. Това показва ясно, че здравеопазването е крайно неефективно", добави той.


 

Приблизително 4,5% от БВП е предназначен за здравеопазване през 2018 г. "Това е повече от 3,6 млрд. лв. средно за Европа процентът се колебае между 7 и 9%, но отчитайки, че процентът за доплащане отстрана на пациента е голям - над 45%. Така че, когато се съберат двете числа, се получава, че сумата кореспондира със средната за Европейския съюз. Разбира се, с допълнителната подробност, че пациентът плаща от джоба си", коментира още Бойчев. 

 

Представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че броят на лекарите у нас е съотносим с този в Европейския съюз и дори е малко над средното за ЕС. Според него проблемът с кадрите ще се усети най-вече с медицинските сестри и санитарите, при които нуждите са поне два пъти и половина над наличния персонал. 

 

Бойчев обясни, че България е с най-голям брой болници на глава от населението в ЕС. "Не само неефективно се разпределят парите, но и се крадат. Те се крадат на няколко места - едното са аптеките (спомняте си за т. нар. незаконен износ, не паралелен, а незаконен износ, който се случва, като на пациенти се изписват интересни скъпи лекарства, но те не ги получават и след това се изнасят извън България), другото са болниците". 

NEWS_MORE_BOX

 

 

В разговора се включи и адвокат Андрей Дамянов от Националната пациентска организация. "Една от големите слабости на българската съдебна система е не толкова в липсата на законодателство, а в прилагането на това законодателство", коментира той по повод случаите на насилие над медици. И припомни, че Националната пациентска организация настоява за мерки срещу този вид агресия.

 

Вижте още от разговора във въдеото: