Влиянието на пандемията от Ковид-19 върху хората с хронична венозна болест (ХВБ) е на фокус на пресконференция, посветена на борбата с това често срещано заболяване.

 

Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и ще се проведе в София на 20 април от 11:00 ч. в Малкото НДК.


 

Специални домакини на събитието ще бъдат: 

  • Проф. д-р Веселин Петров – председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) и ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина", Варна;
  • Проф. д-р Марио Станкев - член на управителния съвет на БНДСЕХА и изпълнителен директор на Национална кардиологична болница;
  • Проф. д-р Васил Червенков - член на управителния съвет на БНДСЕХА и началник клиника по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, София.

 

Акцент на пресконференцията ще бъдат растящите рискове за поява и утежняване на заболяването във връзка с обездвижването, причинено от пандемията.

 

Ще се обсъдят още предизвикателствата за специалистите и за хората с хронична венозна болест в условията на Ковид-19, начините за превенция, рисковите фактори и необходимостта от ранна диагностика и лечение на заболяването.

 

Хроничната венозна болест е състояние, при което венозната стена и/или клапите във вените на краката не работят ефективно, което затруднява изтласкването на кръвта нагоре към сърцето.

 

Това води до натрупване на кръв във вените на краката и образуване на стази. С течение на времето хроничната венозна болест може да причини болка, кожни изменения, подуване и дори язви по краката.

 

Наличието на кръвен съсирек може да увреди клапите във вените на краката, които спират изтичането ѝ обратно надолу. Застрашени от хронична венозна болест са и хората, които водят заседял начин на живот. Продължителното време, прекарано в изправена поза, също е рисков фактор, защото повишава налягането във вените и това може да отслаби клапите им.

 

Жените развиват хронична венозна болест по-често от мъжете. По-застрашени от това заболяване са и хората, които страдат от затлъстяване, тези на възраст над 50 години и пушачите, както и жените с повече бременности или с фамилна анамнеза за хронична венозна болест.