При съмнения за нарушение - да се проверява дали даден пациент действително е получил качествена медицинска услуга и лечение или е допусната административна грешка като липсващ подпис. 

 

За тази промяна в нормативните правила за контрол от Националната здравноосигурителна каса настоява Българският лекарски съюз


 

„Някои от записаните нормативни правила за контрол от страна на касата трябва да бъдат променени”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред вестник “24 часа”1

 

Той обясни, че според настоящите нормативни правила за контрол, ако се открие административна грешка, не се предполага да се търси каква е причината за нея.  Веднага се налага глоба, без предварително да се провери дали наистина липсва пациент. 

 

“Би трябвало в такива случаи да се търси конкретно посоченият пациент, за да се изясни получил ли е услугата или не, защото в крайна сметка е важно за нас като пациенти и като лекари дали дадената услуга, която е заплатена, е извършена качествено и добре, а не просто да накажем някого, още по-малко да му сложим петно че е източвал НЗОК”, категоричен бе д-р Маджаров. 

 

Той уточни, че сегашните правила за контрол са подписани от Българския лекарски съюз преди време, но са нужни промени, за които се изисква съгласието и на Здравната каса.

 

Според д-р Маджаров в случая с Александровска болница трябва да се изясни дали се касае за административно нарушение или за липса на пациенти.

 

„Намирането на пропуски в документацията не се обявява като административно нарушение, а като неизвършена работа, което се квалифицира като получаване на пари за невсвършена работа, и по този начин се руши авторитета на доказани лекари като доц. Оскар и имиджа на цялото съсловие, а пациентите се лишават от възможността да се възползват от здравните си осигуровки и да получат диагностичната лечебна помощ от утвърден специалист”, каза д-р Маджаров.

 

Той припомни, че БЛС избра офталмолога за „Лекар на годината“ през 2020 г. заради това, че активно не само участва и беше инициатор на някои от кампаниите за подпомагане на лекарите на първа линия, а и заради това, че е един от най-добрите и търсени офталмолози. Затова и намира за нелогично твърдението, че е източвал НЗОК, по-скоро в подобен тип санкциониране вижда възможност добри лекари да бъдат очернени.

 

„В този случай и в други подобни вината не е в контролните органи или в ръководството на Здравната каса, по-скоро обръщаме внимание, че текстовете, регламентиращи контрола трябва да бъдат променени в посока гарантиране реален контрол на качеството на извършената дейност и избягване на формален такъв“, завърши д-р Маджаров.

 

Искането на съсловната организация се случи след обвинението срещу доц. д-р Александър Оскар, че е източвал НЗОК. Д-р Оскар завежда очната клиника на Александровска болница и Катедрата по офталмология на Медицинския университет - София. 

 

Бе пусната информация, че доц. Оскар е източвал здравната каса и ще бъде глобен за извършените прегледи една година назад. 

 

Впоследствие бе решено глобата да не бъде за медицински дейности или източване на здравната каса от болницата, а за административни нарушения в поликлиниката, които пък не са извършени от доц. Оскар, а от администрацията, посочва сп. "Капитал"2

 

За каква проверка става въпрос?

 

През август, 2021 г. в диагностично-консултативния център (поликлиниката) на "Александровска" започва проверка от Столичната здравноосигурителна каса. Тя проверява медицинската документация на 7 лекари и намира нарушения в нея2

 

“Констатирани са липса на подписи на родители, липса на прикачени направления за хоспитализация, амбулаторни листове. Това са административни нарушения и ние не очакваме, че докторът сам си пише листа, най-вероятно те са извършени от администрацията, хората, които се занимават с обработването на документацията”, посочи директорът на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева пред сп. Капитал.2 

 

В конкретния случай родители на деца с офталмологични проблеми, след извършения преглед, не са се подписали под направлението или листа, допълва Динева.

 

В съобщение от СЗОК става ясно, че са проверени 2741 амбулаторни листа за прегледи на доц. Оскар в извънболничната помощ. Става въпрос за административно нарушение и проверката не касае клинични пътеки и процедури за лечение в болница, обяснява още Динева2.

 

“Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов”, цитирайки Ото фон Бисмарк, обяви ръководството на "Александровска" в своя позиция, в която казва, че доц. Оскар не е "източвал здравната каса с фалшиви хоспитализации". От болницата са категорични, че не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването. Болницата не е източвала средства от здравната каса.

 

Все още не е взето решение как ще бъде санкционирана поликлиниката.

 

Източници:
1. Касата да глобява за лошо лечение, а не за липсващ подпис (blsbg.com)
2. Нова политическа интрига с участието на ГЕРБ, НЗОК и Александровска болница (capital.bg)