Управляващите пренебрегнаха предложения на Българския лекарски съюз за промени в законопроекта за бюджета на здравната каса за 2011 г. и Закона за здравното осигуряване, които вчера бяха приети от депутатите, съобщават от съсловната организация.


След разговори с министър-председателя, министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и председателя на здравната комисия в Народното събрание, съсловната организация изпрати в срок предлаганите от тях промени. Въпреки обещанието, че те ще се вземат предвид и ще се възстанови договорeното начало, такива действия от страна на управляващите не бяха предприети, отбелязват от лекарската организация. Цените и обемите на медицинските дейности и регулацията ще бъдат определяни от Министерство на финансите чрез постановление на Министерски съвет, както досега.


Българският зъболекарски съюз също оповести през вчерашния ден становище във връзка с договорното начало, като искането им е то да се върне в здравната каса, а не финансовата рамка по Националния рамков договор да бъде уточнявана от Консултативен съвет, който работи към финансовия министър.


Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов е бил поканен за участие в Консултативния съвет, за да даде становище по цените и обемите на медицинските дейности и тяхното разпределение, но според съсловната организация поканата е отправена формално и решенията са взети предварително, тъй като не са получили предварително материали от финансовото министерство.


Предложенията на Българския лекарски съюз за промени в Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2011г. и Закона за здравното осигуряване можете да прочетете тук.