На 19 октомври Българският лекарски съюз (БЛС) ще връчи традиционните си награди „Лекар на годината 2020“.

 

Настоящата година е белязана от пандемията Ковид-19, затова и голяма част от категориите, в които ще бъдат отличени заслужили медици от цялата страна, пряко или косвено са свързани с пандемията от коронавирус.


 

За да почете заслугите на лекарите, които всеотдайно се борят с коронавируса, ръководството на съсловната организация е добавило нова категория "Борба с пандемията - Covid-19.

 

Неврологът д-р Борислав Иванов е сред номинираните за наградата "Лекар на годината". 77-годишният лекар избра да се върне на работа във видинската болница, когато неврологията там остана без лекари.

 

В началото на юни обаче д-р Иванов загуби битката с коронавируса.

 

"Колегата работеше в нервно отделение и така си отиде от този свят, до последно работеше, отдаден на професията си, на специалността си и най-вече на пациентите си", споделя пред БНР председателят на районната колегия на БЛС във Видин д-р Пламена Вълчева.

 

От лекарският съюз съобщават, че освен д-р Иванов са номинирани десетки лекари от цялата страната във всяка от категориите:

  • “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
  • „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;
  • „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;
  • „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“
  • „Лекар на годината 2020“.

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествената церемония в Националния исторически музей.

 

Сред официалните гости ще бъдат омбудсмана Диана Ковачева, здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, депутати, директори на болници, представители на различни организации в здравеопазването, лекари.

 

Награждаването ще се проведе на 19 октомври от 18 ч. в Националния исторически музей.

 

Здравният министър проф. д-р Ангелов съобщи по време на брифинг в здравното министерство днес, че от началото на пандемията у нас са починали 16 медицински служители.

 

Заразените с коронавирус медицински лица до момента са 1 440, като от тях 394 все още са активни. В лечебни заведения са настанени 60 лекари, сестри и друг медицински персонал, а 7 от тях са в интензивни отделения.