Студентите по медицина, които искат да се включат като доброволци в здравната ни система, ще получат скоро подробна информация за всички нуждаещи се от кадри лечебни заведения.

 

Пандемията от коронавирус създаде недостиг на кадри заради големия брой заразени медици и непосилно голямото натоварване на медицинския персонал.


 

Понастоящем, само в Ковид-отделението на Пирогов са настанени около 100 заразени медици.

 

2 169 са медицинските служители с коронавирус в цялата страна. Броят им е нараснал с 82 само за изминалото денонощие.

 

Изострянето на проблема с недостига на медицински кадри принуди не само здравните власти, но и лечебните заведения да потърсят помощ в лицето на бъдещите лекари.

 

В тази връзка Български лекарски съюз (БЛС) ще координира кампанията за набиране на студенти по медицина, които искат да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения.

 

В условията на втора, много по-силна вълна от Covid-19, все повече медицински специалисти се заразяват, което изправя здравната система пред абсолютна невъзможност да предоставя пълноценна медицинска грижа, не само за пациентите болни от Covid-19, посочват от БЛС.

 

„В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, посочва д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

 

„Колегите ни в лечебните заведения са на ръба на психическо и физическо оцеляване поради голямото натоварване. В тази здравна криза, ние разчитаме на помощ от младите ни колеги, студентите по медицина, на техните компетенции и здрав дух, така че заедно да се справим в този труден за всички ни момент“, допълва той.

 

Много лечебни заведения в страната вече отправиха призив за набирането на доброволци, но целият този процес е изключително хаотичен и неурегулиран.

 

Кампанията на БЛС предвижда всяко лечебно заведение да обявява своите нужди в конкретика, а доброволците да взимат информирано решение за това къде и как могат да са полезни, в кои точно отделения и какви дейности ще им бъдат делегирани.

 

„Това ще помогне за правилното управление на очакванията и на двете страни, ще превантира разминаването в комуникацията между болниците и младите ни колеги, а процесът ще бъде много по-ефективен и в пъти по-бърз“, аргументира кампанията председателят на БЛС. 

 

Всяко лечебно заведение ще може да попълни формуляр за набиране на доброволци, в който да посочи техния брой, основни компетенции, отделения, делегирани дейности, варианти за финансова компенсация и др.

 

Болниците могат да подадат необходимите данни и на телефон 0899906647 с лице за контакт Ирен Борисова.

 

От своя страна, студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в „корпоративния профил“ на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани конкретни критерии и нужди за доброволческия труд.

 

БЛС ще направи всичко възможно административните пречки пред това студентите да доброволстват, да бъдат елиминирани.

 

„Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усилия лекарите в болниците“, коментира д-р Маджаров.

 

По данни на НСИ общият брой на лекарите в България към края на 2019 г. е бил 29 612.