Предстоят традиционните награди на Българския лекарски съюз за принос в медицината. Те ще се проведат в Деня на българския лекар - 19 октомври. Тогава ще бъде обявено и името на носителя на голямата награда „Лекар на годината 2022“. През 2021 г. ​​главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев бе удостоен с нея.

 

Тази година ръководството на Български лекарски съюз се включва в каузата за „Българската коледа“. По време на официалната церемония съсловието ще призове всички гости и участници да се включат в благотворителната инициатива. 


 

Връчването на наградите ще се проведе в Националния исторически музей (НИМ), в присъствието на над 200 гости. Местата за дарения ще бъдат открити в залите на НИМ, а за благородния дарителски жест - ще получат специално изработена значка на Българския лекарски съюз.

 

„Българската Коледа“ е благотворителна инициатива на резидента на България (към 2022 г. Румен Радев) за подпомагане на тежко болни деца. Провежда се неизменно от 2003 година до сега. „Ние, лекарите, помагаме ежедневно като лечители, но искаме да дадем пример за съпричастност и човещина, и затова ще поканим гостите на церемонията да се включат в благотворителната инициатива“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

 

Всички набрани средства по време на церемонията ще бъдат дарени на „Българската Коледа“ за нуждаещите се деца. 

 

Всеки може да подкрепи каузата чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за трите мобилни оператора. С всеки SMS се дарява 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. 

Дарение може да се направи и с банков превод на:

 

Получател: БНТ, за „Българската Коледа“

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка. 

 

Опция за дарение има и с превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg, като е необходимо дарителят да има регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. Допустимо е и използване на международна кредитна карта.