Потребителската такса за посещение на лекар трябва да е обвързана с минималната работна заплата. Тя е основен измерител във всички сектори на нашия живот и Министерски съвет трябва да вземе решение за размера на сумата. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Български лекарски съюз. В студиото на „България сутрин“ тя коментира искането на лекарите. 

 

„Това е потребителска такса, идеята на която е да регулира потока от ненужните посещения при лекар и да поеме административните разходи. Защото това, което заплаща Касата, е медицинска дейност. Потребителската такса поема това, което представлява административната дейност. В Закона за здравното осигуряване се казва, че се плаща потребителска такса и точно там е уточнено каква е функцията на потребителската такса“, посочи тя. И обясни, че потребителската такса не означава такса за преглед, защото самият той е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. „Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението", допълни тя. 


 

От Български лекарски съюз настояват таксата да е обвързана с минималната работна заплата, така както е било през 2012 г. „Оттам нататък, дали тя ще бъде 1%, дали ще бъде 0,75% или 0, 50%, това е решение на Министерски съвет… Ако все пак решат таксата да бъде 1%, това ще бъде, 4, 60 лв.“, каза още д-р Павлова. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

На въпрос на зрител трябва ли лекарят да издава касова бележка при получаването на потребителската такса (защото впечатлението му е, че това не се прави), д-р Галинка Павлова обясни, че това е задължително и всички медицински практики разполагат с касови апарати, които са свързани с Национална агенция по приходите. 

 

От 5 300, в момента общопрактикуващите лекари у нас са 4 400. И една лекарска практика получава от Здравната каса около 3 хил. лв. , алармира заместник-председателят на Български лекарски съюз. 
 
Още от разговора може да видите във видеото: