Традиция е на 19 октомври БЛС да награди отличени лекари от състловието за дейността им.

 

За 2017 г. призовото място за Лекар на годината се присъди на доц. Николай Янев. Под негово ръководство се извърши уникална не само за България операция, но и за света като цяло. Той бе поканен за операцията от самия пациент с тумор на челюста с хемифация томия, като специално за извършването ѝ доц. Янев внимателно подбира екипа, с който да работи. При осъществяването ѝ са съчетани върхови технологии от различни европейски държави, потвърждават колегите от съсловието. Освен прилагането на високите технологии в нея, операцията се отличава с водещ принцип в медицината, който определя нейното развитие в бъдещото – интердисциплинарния подход. При него има тясна колаборация между специалисти с различни спецалности, събиращи се в един екип за постигане на успешно лечение на пациент. Операцията е извършена в УМБАЛСМ „Пирогов“.


 

Два са отличените лекари в категорията за Принос в развитието и прилагането на иновативната медицита - доц. Цветан Минчев и  доц. Иван Танев.

 

Доц. Цветан Минчев извършва също уникална за страната ни и не само операция - субституция на трахеята. За нея специално е изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки. В 10-часовата интервенция са участвали екипи от 4 специалности – по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и УНГ.  За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Операцията се провежда в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. 

 

Доц. Иван Танев осъвременява и въвежда разнообразни високотехнологични диагностично-лечебни методи за офталмологията в ръководеното от него Трето очно отделение в Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“. Той имплантира изкуствен ирис, като за първи път у нас тази манипулация е направена на дете. 
 
За Дългогодишен принос в развитието на медицината „Доайен 2017“ съсловната организация избира проф. Георги Георгиев. Той е УНГ специалист, доайен на българската оториноларингология, всепризнат специалист по онкохирургия, с над 50 хил. операции в практиката си. 

 

NEWS_MORE_BOX

 


Въпреки 85-годишната си възраст проф. Георгиев продължава да се раздава на пациентите. Той е известен с научната си дейност и с въвеждането на иновативни оперативни методи в УНГ. Работи в клиниката по УНГ I МБАЛ София. 

 

Призът в категория „Активен принос в развитие на дадена специалност“ грабна проф. д-р Росен Димов, в случая в ендокринната и лапароскопската хирургия. 


Той е част от катедрата по специална хирургия на Пловдивския медицински университет. Главен изследовател в шест клинични изпитвания и ко-изследовател в други три от 2004 до 2017 г.

 

За Мениджър на годината БЛС обяви д-р Тодор Тодоров, който е изпълнителен директор на МБАЛ “д-р Стамен Илиев”, Монтана. Той заема този пост през 2015 г. Под негово ръководство болницата е не просто в стабилно финансово състояние, но и на печалба за последната 2016 г. Министерството на здравеопазването поставя болницата на едно от челните места по резултатност и по  финансова стабилност.

 

Д-р Марияна Михайлова получава награда за Принос в развитието и утвърждаването авторитета на съсловието заради изразената ѝ принадлежност и съпричастност към колегите.