Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще приключи годината с дефицит около 140-150 милиона лева. Това прогнозира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев пред журналисти. 
 
Той сподели още, че има опасност за безпроблемното провеждане на преговорите за Национален рамков договор за 2017 г. между БЛС и НЗОК. Това ще стане, ако касата не се съобрази с настояването на организацията повишението на цените на медицинските дейности да се случи едновременно за всички нива. 
 
По-рано Българският лекарски съюз връчи годишни стипендии на 54 млади доктори специализанти и редовни докторанти на церемония в Първа градска болница. Средствата са осигурени от целеви дарения от фирми, институции и други организации. 
 
Подпомагането на младите медици е един от приоритетите на съсловната организация, която раздава финансовите отличия за пети път. Основният повод е статистиката, според която всяка година около 400 лекари търсят реализация извън границите на страната, а между 50 и 70% от младите медици предпочитат да се развиват професионално в чужбина
 
„Това е част от програмата на БЛС, с която искаме да подпомогнем специализантите и докторантите, младите наши колеги. Искаме да видим, че остават тук, в България. Общинското здравеопазване не остъпва нито на университетските, нито на големите многопрофилни и частни болници в София. За което огромен принос има и Софийска община", заяви д-р Юлиян Йорданов, зам-председател на БЛС. Той обяви, че планират скоро двойно увеличение на броя на предоставяните стипендии. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
На връчването присъства и Дончо Барбалов, и.д. заместник-кметът на Столична община по направление "Столично общинско здраве", който също поздрави организаторите с прекрасната инициатива и се присъедини към призивите към младите лекари да останат в България. 
 
Специално за церемонията, министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов изпрати поздравителен адрес. 
 
„Иска ми се в дните преди Коледа, не толкова да ви приветствам, а да ви благодаря, за това, че сте избрали тази професия. Иска ми се БЛС да не организира подобни начинания, с други думи да създадем такива предпоставки и условия, че да не се нуждаем от тези средства, които до известна степен ще подпомогнат вашето развитие. Вие сте хората, които ще развивате здравеопазването“, заяви д-р Венцислав Грозев.