Само след 5-6 години цели региони в България ще останат без общопрактикуващи лекари. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров при посещението си в Добрич. От съсловната организация са категорични, че политиката на България е крайно време да бъде насочена в посока запазването на кадрите в здравеопазването и намаляването на броя на практикуващите извън страната ни лекари.


Пред БНР д-р Маджаров подчерта, че много по-лесно е да бъдат изброени лекарските специалности, за които няма дефицит, отколкото онези, които съществуват на ръба на необходимия минимум. „Това се дължи на дългото покровителстване на определени специалности за сметка на други. Това са педиатрията, реанимацията, неонатологията, патоанатомията, анестезиологията и други“, допълни той.


Лекарският съюз осъди остро и нападението над д-р Антоанета Николова-Здравкова от 18 ДКЦ, която на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения е била нападната от свой пациент.„Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание“, написаха в позицията си от лекарското съсловие.


В текста те припомнят, че регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря.


„За това Лекарският съюз настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение“, допълват лекарите.


Още през 2017 г. по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, съсловната организация предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които създаване на обратна връзка с лечебните заведения и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга, както и обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар.