Личните лекари имат готовност да поставят иРНК ваксини, стига да разполагат с тях. Това увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов.

 

Той представи анкета, проведена сред 607 общопрактикуващи лекари, от която става ясно, че 78,9% от тях  са готови да поставят иРНК ваксини.


 

Д-р Брънзалов припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че ваксината на AstraZeneca е най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас.

 

„Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer. Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние (Български лекарски съюз - бел. ред.) заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас“, обясни в ефира на телевизия Bulgaria On Air д-р Брънзалов.

 

Ситуацията оттогава се е променила и е нужно и личните лекари да имат възможност да поставят иРНК ваксини на желаещите си пациенти, уточнява той.

 

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Наблюдава се отлив на желаещи да се ваксинират с нея след временното ѝ спиране заради опасения от нежелани странични ефекти.

 

Общопрактикуващите лекари са получили под една трета от заявените от тях ваксини срещу коронавирус към 12-и март. 74% от тях са получили между 10 и 40 ваксини при заявени между 50 и 200 дози.

 

„Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения отстрана на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация“, коментира д-р Брънзалов.

 

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

 

„Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация (с AstraZeneca) е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи. Трябва да се защитаваме по някакъв начин“, посочи зам.-председателят на БЛС.

 

Той подчерта, че България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ в условия на трета вълна от Ковид-19. Голяма част от медицинския персонал вече е ваксиниран или преболедувал вируса. Според д-р Брънзалов нарастваща заболеваемост категорично изисква от всеки да спазва противоепидемичните мерки.

 

Вчера у нас бяха доставени 30 420 дози от иРНК ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer, които обаче са разпределени само към регионалните здравни инспекции в страната. До края на седмицата се очакват и 16 800 дози от ваксината на AstraZeneca.

 

Междувременно Българското дружество по алергология обяви своите насоки за ваксиниране, от които става ясно, че е нужно повишено внимание при имунизиране на хора на терапия с антикоагуланти, които имат проблеми със съсирването на кръвта.