Всеки един медик се нуждае от безопасни условия на труд, за да съумява да работи пълноценно и ефективно в полза на пациентите, а основната отговорност на институциите е да осигурят това спокойствие на работното място. Това се казва в декларация на Български лекарски съюз по повод поредния случай на нападение над медик в страната. 

 

Припомняме, че преди броени дни д-р Иво Караджов от МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ бе пребит пред сградата на лечебното заведение. Медикът има съмнение, че извършители са роднини на починал пациент. Прокуратурата вече е образувала производство за нанасяне на средна телесна повреда над длъжностно лице. „Случаите на проявена агресия и насилие срещу медицински лица са меко казано тревожни. Неосъзнаването важността на лекаря в социума и подценяването на ролята му за обществото води до поведение, което е неоправдано, безпочвено, грозно и примитивно“, пишат от БЛС. 

 

„Въпреки тенденцията към намаляване на случаите на агресия над медици, въпреки мерките, които институциите и съсловието предприеха за ограничаване посегателствата над лекари, все още се намират хора, които не се съобразяват с никакви норми и морал, смятат, че е правилно да вземат закона в свои ръце и раздават справедливост по тяхно усмотрение“, продължава декларацията.

NEWS_MORE_BOX

 


 
От Управителния съвет на Български лекарски съюз посочват, че ще окажат пълната си подкрепа към специалиста по вътрешни болести, нападнат в Свищов. И настояват за разследване по случая и строги санкции за извършителя на деянието. „БЛС подкрепя декларацията на колегите от МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” – Свищов за предприемане на решителни законови действия, които да предотвратят бъдещи посегателства над медицински персонал“, завършва позицията, подписана от д-р Венцислав Грозев, председател на Лекарския съюз.