Светкавично оздравяване на общинските болници. За това настоя ръководството на Български лекарски съюз (БЛС). Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, заместник- председателят д-р Галинка Павлова и д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС, подкрепиха  протестиращите медици в Чирпан, Асеновград и Карлово.

 

“Години наред БЛС дава гласност на проблемите в сектора, говорим за тях и даваме становища за решаването им, но нищо не се случва. Вече единадест години цените на клинични пътеки не са актуализирани, a това е основен проблем не само за общинските болници, но и за останалите лечебни заведения в страната. В преговорите с касата за Националния рамков договор 2018, БЛС ще настоява за увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на медицинските стандарти“, коментира д-р Венцислав Грозев. 


 

Общинските болници трябва да бъдат оздравени, защото те са тези, които извършват голяма част от болничната дейност. Оказват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и за над 2 млн. души по населени места, каза от своя страна д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. И припомни, че близо 20 общински болници са били закрити за последните 10 години. 

 

Д-р Грозев припомни, че в много общински болници „положението е критично“ и лекарите в тях не само, че не получават заплати, но и не разполагат с минимума от консумативи. „Не искам отново да изброявам проблемите, те са много и са ясни на всички. Настояваме за осъзнаването им и за предприемане на светкавични мерки за предотвратяване закриването на лечебни заведения по общини“, продължи той. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

От Български лекарски съюз са категорични, че изплащането на надлимитната дейност и увеличението на клиничните пътеки, по които работят лекарите, ще помогне за оздравяването на общинските болници. 

 

Припомняме, че работещите от 22 общински болници в страната излязоха на протест по обяд на 15 ноември. В много от градовете те бяха подкрепени от пациенти и студенти по медицина. „Родителите ми са тук, родните ми също. За мен ще има работа и на запад, но тях кой ще ги лекува? Като бъдещ специалист, приоритетно за мен е да предлагам високо качество на медицинската услуга, а в условията в които работят колегите по малките общини, поради липсата на персонал, преумората и недофинансирането, това е почти невъзможно“, сподели д-р Калина Радева, стажант-лекар в Тракийския университет Стара Загора.