Българският лекарски съюз (БЛС) ще преговаря с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за преразпределение на бюджета на Касата по дейности и обеми в рамките на разговорите за Националния рамков договор за 2016 г.

Това съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев на пресконференция по повод преговорите за НРД.

Днес представители на съсловната организация ще се срещнат със здравния министър д-р Петър Москов и представители на НЗОК, за да представят предложенията си, обясни Грозев. Преговорите трябва да приключат през февруари, за да може рамковият договор да влезе в сила от 1 април, както предвиждат промените в законодателството.

Като цяло лекарският съюз настоява за увеличаване на финансирането за първичната медицинска помощ и общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична помощ и за медико-диагностични дейности, т.е. изследвания. Зам.-председателят на БЛС д-р Галина Павлова подчерта, че те са неглижирани от бюджета на Здравната каса с оглед на реформите и прехвърлянето на някои дейности от болничната към извънболничната помощ.

Същевременно Лекарският съюз иска и допълнителни 200 млн. лева за болничната помощ. Д-р Грозев обясни, че те могат да дойдат от резерва на Касата, който пък да се допълни с преизпълнените приходи от здравноосигурителни вноски.

По думите на председателя на БЛС през миналата година преизпълнението от здравни вноски не е било 9 млн. лева, както беше отчетено, а малко над 30 млн. лева, защото вноски се правят и от осигурените лица, и от работодателите им. По думите му НЗОК трябва да обясни къде е разликата от над 20 млн. лева, която не е отчетена.

БЛС е поискал от Националната агенция за приходите (НАП) също така информация за надсъбраните средства от кампанията за възстановяване на здравни права по старите правила, която приключи в края на декември миналата година.
 
Председателят на съюза прогнозира, че въпреки че по новата процедура за възстановяване на здравни права се плащат осигуровки за 5 години назад, ще има ръст на постъпленията по това перо през тази година. Изчисленията на съюза сочат, че с надсъбраните вноски НЗОК ще формира резерв от 100 – 110 млн. лева дори след отпускането на 200 млн. лева за болниците.

NEWS_MORE_BOXЗа  специализираната извънболнична помощ Лекарският съюз настоява бюджетът за тази година да бъде 220 млн. лева, а за първичната медицинска помощ и общопрактикуващите лекари съсловната организация иска 20 млн. лева повече.

Най-голямо увеличение обаче се иска за финансирането на медико-диагностични дейности – т.е. при направленията за изследвания. В бюджета на НЗОК са предвидени малко над 70 млн. лева при отчетени над 72,3 млн. лева за 2015 г. и след като 4,5 млн. лева от парите за направления бяха прехвърлени за болниците през миналата година.

Грозев посочи, че организацията ще иска 22 млн. лева повече за медико-диагностични дейности, така че общият бюджет по това перо да стане малко над 91 млн. лева.

Що се отнася за болниците, НЗОК е предвидила наз 1,3 млрд. лева за плащания за лечебните заведения при отчетени над 1,5 млрд. лева за 2015 г., т.е. има над 200 млн. лева неразплатени дейности. Според него от резерва на Касата могат да се вземат 200 млн. лева.

Павлова допълни, че БЛС ще преговаря и за увеличение на цените на някои дейности от извънболничната помощ и за лекарските комисии. Става въпрос за профилактичните прегледи на деца и възрасти, имунизации и реимунизации, за прегледите по програмата за майчино здравеопазване, като предложените ръстове на цените са от порядъка на 0,5 – 2 лева.