Преговорите по новия Национален рамков договор за 2019 г. стартират днес. Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) ще обсъждат детайлите около споразумението, с акцент върху цените и обемите на медицинските дейности в болничната помощ.


По-рано от съсловната организация отчетоха позитива от увеличението на бюджета за 2019 година с 490 млн. лева, но отказаха да приемат, че ключови законови актове (като прехвърлянето на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса, премахване на Обществения съвет към Фонда, както и преминаването на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация към Агенция „Медицински надзор, б.р.), се гласуват без предварително обществено обсъждане. От БЛС категорично настояват в бюджета 2019 г. да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, т.е., определените разходни средства за медицински дейности да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, без да се прехвърлят в други пера.

 


“За нас основополагащ момент в бъдещия бюджет за 2019 г. трябва да бъде невъзможността за прехвърляне на гласуваните средства по пера, от едно перо в друго, защото само така се гарантира, че решението на парламента относно политиката във всяка една от сферите ще бъде спазена. Също и невъзможността за предварително изпълнение на глоби – не може да удържат пари от лечебните заведения, когато те са обжалвали дадено наказание – това е форма за натиск и има голяма вероятност някой да бъде фалиран. Това за нас са най-важните моменти. От там нататък имаме редица предложения, които направихме при публикуване на бюджета на НЗОК. От парламентарната трибуна разбрахме, че голяма част от тях ще бъдат приети. Все пак очаквам да видим крайния резултат на бюджета“, посочи председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

 

Той е категоричен, че трябва да се започне да се говори за сумите, които НЗОК дължи на български болници за минали години. „Иначе нямаме нищо против да се предвиждат средства за плащане на дейностите в чужбина. Не е необходимо да си затваряме очите, за да трупаме лихви“.


Сред въпросите, които БЛС ще постави пред ръководството на Касата са още нуждата от ясни критерии при изписванета на разходоефективни лекарствени продукти, ежегодно преговорите за Националния рамков договор да стартират не по-късно от второто тримесечие на текущата година, както и да се даде възможност на лечебни заведения, които вече имат сключен договор с НЗОК по Националния рамков договор от 2018, да могат да разкриват нови дейности в рамките на гласувания им бюджет.


В официалното си становище Лекарския съюз подчертава, че инициативата за установяване на съответствията с новите стандарти и правила в болничната помощ трябва да бъде поета от Агенцията за медицински надзор, без това да изисква задължителни действия за пререгистрация от самите лечебни заведения.


Всички въпроси относно Националния рамков договор 2019 г. и промените в здравния сектор, които трябва да влезнат в сила заедно с бюджета на Касата за догодина, ще подлежат на дискусия до 29 ноември.