Българският лекарски съюз (БЛС) е против пълното отпадане на хартиената лекарствена рецепта от 1 май 2022 г. 

 

Съсловната организация е за въвеждането на електронно здравеопазване, но е категорична, че премахването на хартиените рецепти ограничава правата на лекарите и пациентите.


 

БЛС определи предложените промени от управляващите като “необмислени, неаргументирани”, тъй като счита, че ще доведат единствено до допълнително напрежение между лекарите и техните пациенти.

 

Според лекарското съсловие ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти.

 

“Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло? Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения? Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия?”, са въпросите, които Съюзът поставя на дневен ред. 

 

Председателят на Българският зъболекарски (БЗС) съюз д-р Николай Шарков обясни в официално становище, че 3000 лекари по дентална медицина нямат сключени договори с НЗОК. 

 

Въвеждането на електронната система ги лишава от правото им да изписват свободно хартиени рецепти при условие, че не използват програмните продукти за работа с НЗОК. “Факт е, че основните доставчици на програмни продукти в медицината не са готови”, подчерта още председателят на БЗС.

 

Д-р Шарков изрази притеснението за липсата на алтернатива в случай на липса на интернет, лаптоп и т.н. 

 

“Да не споменавам изписването на рецепти във връзка с обучението на студенти по медицина и дентална медицина. Например факултетите по дентална медицина не са лечебни заведения. ”, посочи още той.

 

Пациентските организации “Заедно с теб” също се обявиха против отпадането на хартиените рецепти на официалния си сайт. Според тях те трябва да останат паралелно с дигиталните.

“Заедно с теб” предлагат Министерство на здравеопазването да си постави срок (6 месеца например), в който да събира данни за причините лекарите да не използват електронна рецепта. 

 

След това Ведомството да направи анализ на получената информация и да вземе мерки за стимулиране на масовото използване на електронни рецепти.

 

Организациите изразиха притеснението си от необсъждането на промяната с Българския фармацевтичен съюз и липсата на разяснителна кампания за лекарите и пациентите от Министерството на здравеопазването. 

 

През юни 2021 г. бе въведена система за изписване на електронни рецепти за хронично болни пациенти. Ефективността на работата ѝ така и не е проверена от тогава, твърдят пациентските организации. 

 

“От 1 май 2022 г. ако няма хартиена рецепта пациентите няма да знаят нито номера на рецептата, нито какви лекарства са им изписани, нито как и кога те трябва да се приемат, нито за колко време и др”, категорични са от “Заедно с теб”.

 

В Европа има хартиени рецепти, които се пазят за определен срок от време, посочват те. Неизписването им обуславя рискове като липса на алтернатива, в случай на технически проблеми. Застрашена би била и работата малките аптеки, неработещи с НЗОК и неспособни да закупят скъпоструващия софтуер, допълват от “Заедно с теб”.