Българският лекарски съюз (БЛС) изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице медик, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града.

 

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.


 

“Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия”, заявяват още от БЛС.

 

В общественото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол от страна на лекаря. “На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ?”, посочват от БЛС.

 

Лекарското съсловие посочва и случая с пребития във Враца мъж. “Изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е налице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия. И всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.”

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) също остро осъжда нападението и физическата саморазправа и подчертава, че очаква органите на реда да се произнесат в най-кратък срок за причините за нападението и неговият извършител. 

 

“За съжаление, зачестяват агресивните прояви срещу медици от Центровете за спешна медицинска помощ, които в непрекъснат режим на работа са ангажирани със спасяването на пациенти с опасност на живота. И тъкмо те често стават жертва на агресия от страна на уплашени пациенти, притеснени и отчаяни близки. Абсолютно недопустима е агресията срещу медицински лица, които правят всичко по силите си за да спасяват човешки животи. Грозно и зловещо е те да бъдат нападани на улицата, докато се прибират от поредната работна смяна, изпълнена с напрежение и много усилия”, заявяват от БАПЗГ.